Yaşam

Teknolojinin Olmadığı Çok Eski Günlerde İnsanlar Zamanı Nasıl Sayıyordu?

Hangi yıldayız? Yılı sormak, yakın zamanda beyin sarsıntısı geçirmiş birinin veya bir bilim kurgu kitabındaki insanların sorduğu yaygın bir sorudur. Çünkü içinde bulunduğumuz çağda yıllar evrensel olarak bilinmekte ve takip edilmektedir. Peki, bundan önce insanlar zamanı anlamak için ne kullanıyorlardı? Zaman yolculuğuna bir göz atalım.

Dünya artık Latince “Tanrı Yılı” anlamına gelen Anno Domini sistemini kullanıyor.

Bu, Gregoryen takvimine dayanmaktadır. Yüzlerce yıldır bu böyle. Anno Domini veya NAME, şu anda kullandığımız dönem için Hıristiyanların kullandığı addır. Hıristiyan olmayanlar CE, ‘mevcut çağ’ adını kullanırlar. Sadece İsa’nın doğumundan sonraki yılları sayarız.

Peki Anno Domini’nin benimsenmesinden önceki yılları takip eden insanlar nasıldı? Julius Cesar öldürüldükten bir yıl sonra bir Romalıya sorsan ne derler? Daha önce kullanılan zaman istatistiklerine bir göz atalım.

krallık yılı

Anno Domini takvim dönemiyle birleştirilen Gregoryen takviminden önce, zamanı saymanın birçok farklı yolu vardı. Eskiden herkes yıllarını farklı sayardı. Yılları saymanın en yaygın yolu, tarihi mevcut hükümdar, kral veya imparatorla ilişkilendirmekti. Bu, İncil de dahil olmak üzere birçok eski metinde açıkça görülmektedir. Pasajlar “y hükümdarının saltanatının x yılında” ifadesiyle başlar. Kralların ve imparatorların saltanatları dikkatle izlenirdi. Bu uygulama antik dünyanın her yerinde görülür. Eski Yahudiler ve Romalılardan Japonlara ve Çinlilere kadar herkes kullandı.

Zamanın ondan itibaren sayılması, iktidardaki bireye güç kattı.

Bu, tarih boyunca çeşitli nedenlerle basit bir şekilde benimsenen bir sistemdi. Mahkemeler, tarihçiler ve yazıcılar esas olarak hükümdarların yıllarını sayıyordu ve bu, harici bir sistem kullanmak veya öğrenmek zorunda kalmadan krallıktaki yılları saymanın kolay bir yoluydu.

Mevcut MÖ/AD tarihlememize benzer şekilde, bir hükümdarın saltanatı için sıfır yıl olmadığından krallık sisteminde sıfır yıl olamaz. Saltanatlarının ilk yılı ilk olarak kaydedildi.

Ab urbe condita

Ab urbe condita Latince’de “şehrin kuruluşundan” anlamına gelir ve Roma’nın efsanevi kuruluşundan bu yana geçen yılları sayan bir tarihlendirme sistemine atıfta bulunur. Krallık sistemi (kısaca AUC) ile birlikte Antik Romalı bilginler tarafından kullanılıyorlardı. Bu sistem zaman saymaya Roma’nın kuruluş yılı olan M.Ö. 753 ile başlar.

MÖ 752, Roma’nın kuruluşundan bir yıl sonra, 1 AUC olarak sayıldı.

AUC sistemi o kadar yaygınlaştı ki Roma imparatoru Arap Philip MS 248’de Roma’nın milenyumunu kutladı. O yıl 1000 AUC idi, Roma’nın kuruluşundan bu yana tam olarak bin yıl geçti. İmparator Philip, olayı ziyafetlerle ve özel olarak basılan madeni paralarla kutladı.

Şimdi bu sistemi kullanıyor olsaydık, 2775’te olurduk.

İbrani takvimi

Yılları saymak için tanınan başka bir sistem olan İbrani takvimi, binlerce yıldır bir şekilde moda olarak var olmuştur. Bayramlar, bayramlar ve Tevrat’tan özel okumalar dahil olmak üzere Yahudi inancının katı törenlerini işaretlemek için hala kullanılmaktadır. Roma takvimi gibi İbrani takvimi de kuruluş yıllarını sayar, ancak bu takvim Roma’nın kuruluş yıllarını değil, kutsal metinlere göre dünyanın kuruluşundan bu yana geçen yılları sayar.

Yatıran kişi

Yahudi kültüründe kullanılan diğer sistemler de Birinci Yıkım’dan bu yana geçen yılları ve İkinci Yıkım’dan sonraki yılları inşa ve yıkımı işaretleyerek sayar.

Ancak mevcut sistem Anno Mundi, Dünya’nın Tanrı tarafından oluşturulduğu kabul edilen noktadan itibaren yılları sayar. Latince’de Anno Mundi, yaratılıştan veya dünyadan anlamına gelir.

Bu takvime göre artık yıl 5784.

Mevcut sistem Anno Domini nasıl kabul edildi?

Bu sistem evrensel hakimiyetine Orta Çağ’da başlamış ve hala günlük olarak kullandığımız Gregoryen takvimi ile birlikte Rönesans’a yayılmaya devam etmiştir.

Dünya ticaret için daha birbirine bağlı ve birbirine bağımlı hale gelmeye devam ettikçe, standartlaştırılmış bir zaman sistemine duyulan ihtiyaç acil bir gereklilik haline geldi. İngiliz imparatorluğu günlerinden günümüze, insanoğlu zamanı kozmik bir biçimde kullanmaya devam etti.

Modern ekonomi artık her zamankinden daha fazla birbirine bağlı ve tek bir dünya takviminin kullanımı devam ediyor.

Artık dünyadaki herkes günleri ve yılları saymak için aynı takvimi kullanıyor. Bölgesel, tarihi ve dini takvimler hala küçük topluluklar tarafından kullanılıyor, ancak hepsi, büyük ölçüde evrensel olarak kabul edilen küresel takvime aşina olarak büyüyor.

Anno Domini yerine başka bir takvim kullansaydık hayat nasıl olurdu sence?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu