ÇİFT 33 YILDIR KARO YAPIYOR
Abdülkadir Uçaroğlu (64) ve Zuhal Uçaroğlu (56) Konya’da 33 yıldır çini sanatıyla uğraşıyor ve genç nesle çinicilik öğretiyor. Ömürlerini kiremit işine adadıklarını belirten Abdülkadir Uçaroğlu, “Evliliğimizde eşim de ben de elimize fırça alıp nefes aldık. “Başka bir şey bilmiyoruz” dedi.
40 yaşındaki çini sanatçısı Abdülkadir Uçaroğlu, eşi Zuhal Uçaroğlu ile 33 yıldır birlikte çalışıyor. Atölyede 45 öğrenciye de çini öğreten Uçaroğlu çifti, İstanbul metrosu, Türkmenistan, Japonya ve Almanya’daki camilerde çini yaptıklarını belirtti.
Eşi Abdülkadir Uçaroğlu ile tanıştıktan sonra bu mesleğe başladıklarını belirten Zuhal Uçaroğlu, “Eşim önceden çini ile ilgileniyordu. Kendisiyle tanıştıktan sonra bu mesleğe başladım ve yaklaşık 33 yıldır bu mesleğe uğraşıyorum. O 33 yıl nasıl geçti bilmiyorum inanın. Çünkü sevdiğiniz işi yaptığınızda canınız işe gitmek istemiyor. Çini bana uzaktı, bildiğim bir sanat değildi ama eşimin bu sanatı gönülden yaptığını görünce ilgimi çekmeye başladı. Çin’de insanlar görüyorum. Nasıl ki hava, ateş, su ve toprak insanda var ise onları da çini içinde görüyorum. Eşim hep ‘Aslında bir şey yapmıyoruz, fırçayı tutup nefes alıyoruz’ diyor. Tabii bu beni büyülüyor. Bu öğretiyle bir şeyler öğrenip insanlara aktardığınızda dünyanız başka bir dünya oluyor.
Eşinin çini sanatına kapalı bilinmeyen çalışmalara başladığını ve kendi isteğiyle öğrendiğini belirten Abdülkadir Uçaroğlu, Orta Asya’dan başlayan bu sanatın aslında Türk sanatı olduğunu da söyledi. Hayatım hep Çin ile geçti. Çiniden başka bir şey bilmiyorum, bu şekilde bir çini aşığıyım. Bu sanatı yaparken kendimi hep çini yapmaya başladığım yaşta gibi hissediyorum. Aslında eşimi bu sanata ben teşvik etmedim. Benden örtük çalışmalar yaptı ve kendini geliştirdi. İlk tanıştığımızda bu sanata ilgim vardı, sanırım eşimde benden görerek merak uyandırdı. Aslında yarım bıraktığım, boyanmaya hazır işlerime bakıyordum ki, o zaman anladım ki eşim bu mesleğe başlamış. Evliliğimiz sırasında eşim de ben de elimize bir fırça alıp nefes aldık ve başka bir şey bilmiyoruz. Bu sanat bize başka bir dünyadan aktarılıyor, biz de çiniye aktarıyoruz, bu bizim görevimiz.